Ostatnimi
czasy zapanowała istna moda na wszystko, co „eko”. Ekologiczne
gadżety, ekologiczny styl życia, ekologiczne ubrania, samochody, a
także żywność. W tym wpisie chciałabym przyjrzeć się
pożywieniu właśnie. Co oznacza stwierdzenie, że żywność jest
ekologiczna? Jakie wymogi musi spełnić, aby zasłużyła na
przedrostek „eko”?
Pierwszym,
najważniejszym punktem do spełnienia jest proces produkcji – musi
być zachowana przede wszystkim wysoka jakość biologiczna surowców.
Dla wszystkich produktów należy dobrać taką technologię
produkcji, aby zachować jak najwięcej witamin i składników
naturalnych. Aby żywność określić mianem ekologicznej,
wykluczone jest stosowanie dodatków i substancji wspomagających,
takich jak barwniki, emulgatory czy stabilizatory – ogółem
zabronione są wszelkie konserwanty. Podsumowując : żywność
ekologiczna ma więcej witamin i minerałów niż produkty
pozyskiwane w konwencjonalny sposób. Jeśli chodzi o mięso –
zwierzęta hodowane w gospodarstwie ekologicznym karmione są
naturalnymi karmami, bez żadnych antybiotyków czy hormonów
wzrostu, dzięki czemu mięso jest naturalne i zdrowe.
Tak
więc jeśli chcemy być eko, nie wystarczy że nosimy ze sobą torby
papierowe z wielkim napisem o tym, jak bardzo są one ekologiczne.
Bycie eko to styl życia, łączący w sobie działania na kilku
uzupełniających się wzajemnie płaszczyznach. Dobrze jest mieć
pełną świadomość tego wszystkiego, by móc na co dzień, w
prostych krokach zapobiegać niszczeniu naszej planety.

No comments:
Post a Comment