Friday, May 15, 2015

Czy wiesz, co jesz? O żywności ekologicznej

Ostatnimi czasy zapanowała istna moda na wszystko, co „eko”. Ekologiczne gadżety, ekologiczny styl życia, ekologiczne ubrania, samochody, a także żywność. W tym wpisie chciałabym przyjrzeć się pożywieniu właśnie. Co oznacza stwierdzenie, że żywność jest ekologiczna? Jakie wymogi musi spełnić, aby zasłużyła na przedrostek „eko”?
Pierwszym, najważniejszym punktem do spełnienia jest proces produkcji – musi być zachowana przede wszystkim wysoka jakość biologiczna surowców. Dla wszystkich produktów należy dobrać taką technologię produkcji, aby zachować jak najwięcej witamin i składników naturalnych. Aby żywność określić mianem ekologicznej, wykluczone jest stosowanie dodatków i substancji wspomagających, takich jak barwniki, emulgatory czy stabilizatory – ogółem zabronione są wszelkie konserwanty. Podsumowując : żywność ekologiczna ma więcej witamin i minerałów niż produkty pozyskiwane w konwencjonalny sposób. Jeśli chodzi o mięso – zwierzęta hodowane w gospodarstwie ekologicznym karmione są naturalnymi karmami, bez żadnych antybiotyków czy hormonów wzrostu, dzięki czemu mięso jest naturalne i zdrowe.




Tak więc jeśli chcemy być eko, nie wystarczy że nosimy ze sobą torby papierowe z wielkim napisem o tym, jak bardzo są one ekologiczne. Bycie eko to styl życia, łączący w sobie działania na kilku uzupełniających się wzajemnie płaszczyznach. Dobrze jest mieć pełną świadomość tego wszystkiego, by móc na co dzień, w prostych krokach zapobiegać niszczeniu naszej planety.


No comments:

Post a Comment